Hittills har hawaii förvånat mig om och om igen. Det ser inte alls ut som jag hade tänkte mig, antingen är det för lyxigt och turistigt eller alldeles för smutsigt. Här finns extrem rikedom och extrem fattigdom. Här finns folk som undviker allt levande och drar sig för allt socialt och så finns det de som gör vad som helst för ett hej, ett samtal. Ett leende. Och så finns det North Shore. Som passar in precis i mina föreställningar om den här ön.
 
North Shore är local och inget vidare turistställe. Det är stället för den som föredrar det lilla. Där finns en gata med små lokala affärer, pitoreska coffeshops och en handfull ställen att köpa shaved ice, vilket för den delen är otroligt populärt här. Att köerna dit är lång är inte konstigt för det är stört gott. Stranden är inte den bästa men helt okej för ett dopp. Hawaii hittills har varit underbart men det var inte förns North Shore igår som jag blev förälskad på riktigt. Jag hade nästan lite ont i hjärtat i morse när jag tänkte på att jag kanske inte kommer dit så många gånger till innan hemresa. 
 
Någonting fick tag i mitt hjärta där igår, som om någon tog en bit av min själ och kedjade fast den där och jag var tvungen att lämna den bakom för att åka tillbaka till property. Var det leendena hos människorna? Var det kaffet? Var det träden, palmerna, stranden? Var det atmosfären? Var det floden som vi paddlade oss fram på stående på paddelboards med sköldpaddor simmandes runt omkring oss? Var det för att jag trodde att jag drömde? Eller var det de trevliga människorna som var villiga att prata? Jag vet inte. Kanske var det inget. Kankse var det allt. 
 
 
Hajking fick en helt ny betydelse för ett par dagar sen när vi tog oss ut i skogen för att vandra. Det hade regnat i två dagar så lera fanns et gott om. Vi halkade omkring rätt mycket och jag hann tänka många gånger att det inte var den bästa dagen att gå på hajk innan jag insåg att det hela var planerat. Vi SKULLE glida omkring i leran. 
Vi tog oss ned för den gröna dalen, ned i floden. Strömmen tog oss med på en resa där gigantiska träd och vackra buskage höjde sig till höger och vänster. Vattnet var brunt och smutsigt och luktade jord. Det var precis som på discovery channel förutom att det inte fanns några alligatorer som simmade omkring med oss. 
Efter att ha stannat vid en höjd i dalen för att hoppa och dyka tog vi oss tillbaka. Hade jag vetat vad som väntade hade jag nog inte tagit på mig mina nya shorts som numera är rätt bruna. Vägen tillbaka var våt. Den var lerig. Och den gick UPPFÖR. Leran täckte alla kroppsdelar och skrubbad många knän men den producerade mer skratt på en kväll än hela resan hittills sammanlagt. 
 
Det är fortfarande så overkligt att vara här, naturen är så annorlunda, värmen är annorlunda. Människorna, annorlunda. Jag älskar det.  
 
 
 
 
 
 
Dag 13 på på Hawaii. Det känns som vi kom hit igår. 
Vi fick sova förbi det dagliga morgonregnet idag eftersom vi har ledig dag. Inget på schemat. Ändå blir de här dagarna nästan de mest intressanta, eftersom alla blir så sjukt rastlösa. Att ta vara på tiden blir som en stress och alla virrar mest omkring i jakt på någonting att göra. Men jag ska nog vila idag, det har jag inte precis fått för mycket av hittills. Schemat är tajt och och kvällarna fulla av roligheter och sängen alltid för långt bort. 
 
Vi lämnade området i torsdags och tog oss till Turtle Bay för att campa äver helgen. Solen sken när i åkte dit och vi satte upp älten och badade. Sen hann vi inte mer än kliva upp ur  vattnet innan renet hällde ned. Gripande monsunregn, jag har aldrig sett något liknande. Och så fortsatte det hela kvällen, hela natten och hela nästa morgon. De flesta försökte sova kvar i sina hammockar utomhus men en efter en gav de upp och kom krypande till oss i tälten. Våta och kalla kröp vi ihop för att hålla värmen. Tälten läckte och min sovsäck var lika blöt som utsidan av tältet. Vi stannade inte länge nästa morgon. Så fort alla vaknat begav vi oss hemmåt. Jag har aldrg känt mig så genomblöt. Mitt hår, mina kläder, min väska, alla tält. ALLT var blött. 
 
Trots att vi var ledsna över den inställda campingen var det så otroligt skönt att komma hem igen. Till värmen och till torra kläder. Till en säng att sova i. Hem. Det här är verkligen mitt andra hem. Min andra familj. 
Alarmet ringde klockan tre, natten till onsdag och de tre timmarna av sömn jag fått kändes som ett skämt. Reslusten rasade i samma sekund jag vaknade och jag ville inget hellre än att få somna om och aldrig vakna. 
När mamma två timmar senare vinkade av oss i incheckningen kändes allt som ett ännu större skämt, det var nästan skrattretande hur surrealistiskt allting var. Vetskapen om att jag inom loppet av 14 timmar skulle befinna mig i USA och där ag inte skulle sätta min fot i Sverige igen förns fem veckor. 

Ett dygn har gått sen vi klev in i rummet på tredje våningen här på STNs högkvarter på Hawaii. Ett dygn och jag älskar redan de här människorna. Efter en vecka vid en lyxig strand och i en fin lägenhet är det en rätt stor omställning att komma hit. Här bor vi åtta tjejer i ett rum som är mindre än det och jag och Helene delade på i Florida. I rummet bredvid bor det sex tjejer och vi alla delar på en toa och ett kök. Vi har begränsade antal lådor och två stolar i köket.
Trots att Hawaii klassas som ett av de mer glamorösa resmålen finns det en stor nöd och fattigdom här.
Idag var vi på FTH som står för Feeding The Hungry som är ett arbete där stn sträcker sig ut till de allra fattigaste.
FTH sker varje Onsdag och Torsdag och då kommer hundratals människor som inte har råd att köpa mat för att stå i kö och sedan få så mycket mat att de knappt orkar bära det. Och jag överdriver inte, vissa lägger till och med tillbaka saker för att det blir för tungt. Maten kommer som donationer från privatpersoner och olika företag. Folk GER alltså bort all den maten. Det är riktigt häftigt. Vi laddade upp maten i ett stort berg och delade sedan ut den.
Det är alltid kul att ge men jag tror aldrig någonsin det har varit så roligt som det var idag. Alla blev så glada för maten! Vissa blev så glada att de inte riktigt visste vad de skulle göra. De bara skrattade. Jag skrattade med dem, jag kunde ute sluta, deras lycka fastnade som olja på mina händer och allt jag tog i efter det blev infekterat. Välsignelse.

Nu är klockan snart elva och det känns konstigt att klockan är elva i Sverige också, fast på dagen. Jag har en fet jetlag och har somnat två gånger under bloggandet nu så jag ska nog sova. I morgon ska vi till stranden, jag är så förväntansfull!